INFORMACIÓ DESTACADA

Estratègies d'IPM en l'olivar andalús

Ricardo Alarcón Roldán

Cap del Servei de Sanitat Vegetal. Direcció general de la Producció Agrícola i Ramadera .Conselleria d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural, Junta d'Andalusia. Sanidadvegetal.capma@juntadeandalucia.es

Andalusia, amb prop de 9 milions d'has de superfície, és la segona regió quant a grandària d'Espanya, i la més poblada, amb gairebé 8,5 milions d'habitants. Es tracta d'una comunitat on l'agricultura i la ramaderia representen un sector estratègic, generador de riquesa, ocupació i que fixa població a les seves importants zones rurals.  
El 63% de la superfície total andalusa es dedica a l'agricultura o a la ramaderia, i la producció final agrària aconsegueix un valor proper als 10.000 milions d'euros, en els quals destaca enormement el pes de les produccions vegetals i on existeix una gran diversitat de produccions i cultius, des dels cítrics a l'arròs, de la devesa al cotó, dels hivernacles d'horticultura intensiva als subtropicals, remolatxa, cereals, vinyer o fruiters poden trobar-se avui dia a la nostra regió.

Andalusia, amb prop de 9 milions d'has de superfície, és la segona regió quant a grandària d'Espanya, i la més poblada, amb gairebé 8,5 milions d'habitants. Es tracta d'una comunitat on l'agricultura i la ramaderia representen un sector estratègic, generador de riquesa, ocupació i que fixa població a les seves importants zones rurals.  
El 63% de la superfície total andalusa es dedica a l'agricultura o a la ramaderia, i la producció final agrària aconsegueix un valor proper als 10.000 milions d'euros, en els quals destaca enormement el pes de les produccions vegetals i on existeix una gran diversitat de produccions i cultius, des dels cítrics a l'arròs, de la devesa al cotó, dels hivernacles d'horticultura intensiva als subtropicals, remolatxa, cereals, vinyer o fruiters poden trobar-se avui dia a la nostra regió.  

No obstant això, si existeix un cultiu a Andalusia per excel·lència, que ens caracteritza, modela el nostre paisatge, els nostres pobles, les seves gents, l'art o els costums és sens dubte l'olivar. L'olivar ocupa a Andalusia gairebé 1,5 milions d'has, el 58% del total nacional, genera el 30% de l'ocupació agrària i es conrea en gairebé 170.000 explotacions.  

Andalusia és líder mundial en producció d'oli d'oliva, amb una producció mitjana propera al milió de tones, la qual cosa representa el 87% del total nacional i el 36% de tota la producció mundial d'oli d'oliva. El valor final de la producció d'oli d'oliva és de gairebé 2,4 milions d'euros, amb una clara vocació exportadora, l'oli d'oliva representa per si solament el 15% de totes les exportacions agroalimentàries andaluses.  

En aquest context, és fàcil imaginar, la importància per a Andalusia del maneig d'un cultiu com l'olivar, un maneig que es mou en un escenari complex, amb dificultats per aconseguir una rendibilitat mínima, amb una gran diversitat i tipus d'olivar, que fan que no existeix una "recepta” única per a la gestió i la presa de decisions en les explotacions olivareres.  

Sens dubte, l'objectiu actual de qualsevol producció agrícola i també de l'olivar i de l'oli d'oliva ha de ser buscar la màxima qualitat. Una qualitat entesa com a concepte global, en el sentit organolèptic, sensorial, de salut, però també que tingui en compte paràmetres de sostenibilitat ambiental, responsabilitat social i econòmica. I en aquest entorn és el que l'olivar andalús ha de situar-se per aconseguir les seves metes.  

El control integrat de plagues va ser en el seu moment un dels objectius més ambiciosos per l'olivar andalús i d'aquesta manera, el desenvolupament de la figura de les agrupacions de control integrat en agricultura (ATRIAS) va tenir especial rellevància a principis dels anys vuitanta. Amb origen en el cultiu del cotó, el model es va estendre ràpidament a altres cultius i va demostrar la seva eficàcia i rendibilitat, un model que avui dia encara continua.  

Durant 2013, Andalusia va comptar amb 38 agrupacions, que representaven a més de 4.700 agricultors i que van servir per aplicar tècniques de control integrat de plagues en gairebé 70.000 has de diversos cultius, entre ells l'olivar.  

Una estratègia de control integrat de plagues, ha de ser per tant, un més dels pilars en els quals basar un cultiu de "qualitat”, no l'única, sinó una més de totes aquelles pràctiques de cultiu que van a marcar la diferència entre un olivar sostenible i un olivar amb hipoteca.  

És per això, que el sistema va haver d'evolucionar, cap a un model global, en el qual es tinguessin en compte tots els factors que participen en un ecosistema agrari i que per descomptat estan interrelacionats entre si. D'aquesta manera, a mitjan els noranta, sorgia a Andalusia, alhora que en altres comunitats autònomes, la producció integrada. D'aquesta forma, mitjançant unes normes que serveixen de guia en la presa de decisions, s'aconsegueix aconseguir un objectiu de sostenibilitat, qualitat i rendibilitat en cada cultiu i en la qual la presència de personal tècnic qualificat juga un paper fonamental.  

La producció integrada es troba àmpliament distribuïda a Andalusia, en 2013, s'han conreat sota aquest sistema de producció 520.000 has, destacant l'olivar, amb 365.000 has, la qual cosa suposa el 65% del total de la superfície dedicada a producció integrada en la nostra comunitat. El 25% per tant de l'olivar andalús, es conrea avui dia mitjançant tècniques de producció integrada. Altres cultius a destacar en aquest model de producció són el cotó, amb 49.000 has, l'arròs amb 37.000 o el blat dur amb 40.000 has.  

La producció integrada, les ATRIAS i l'agricultura ecològica, representen per tant, els tres grans sistemes en els quals basar l'aplicació de la gestió integrada de plagues en l'olivar andalús, conforme al model nacional establert en el Reial decret 1311/2012 pel qual s'estableix el marc d'actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris. D'aquesta manera, la seva sumim aquestes tres possibilitats, ens trobem que aproximadament el 30% de l'olivar andalús ja està aplicant gestió integrada de plagues.  

L'altre gran repte per a l'aplicació de la gestió integrada de plagues és el de la formació i la informació. En aquest sentit les noves tecnologies ens brinden una oportunitat única per facilitar dades de forma ràpida, barata i amb la possibilitat d'arribar a un gran nombre de persones.  

Encara que una correcta aplicació de gestió integrada de plagues precisi d'un estricte coneixement de la unitat mínima de cultiu en la qual prendre les decisions, és bo poder conèixer l'evolució de les més importants plagues, o disposar de forma actualitzada de dades climàtiques o de nivells potencials de risc de malalties. Tot això és el que es pretén des de la Xarxa d'Alerta i Informació Fitosanitària d'Andalusia (RAIF) disponible en la web www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/raif/, es tracta d'un portal temàtic de sanitat vegetal que comprèn notícies d'actualitat en sanitat vegetal, agenda de jornades i esdeveniments, alertes o butlletins setmanals, per províncies i per cultius, recursos i material didàctic o formatiu, i un visor SIG amb informació setmanal dels nivells de plagues de diferents cultius a cada territori.  

D'aquesta forma, amb assessorament, informació, formació i investigació, podrem aconseguir un cultiu d'olivar modern, rendible i de qualitat.

Informació destacada

Avís legal

D'acord amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal 15/1999, de 13 de desembre, Promotora d'Exportacions Catalanes SA (en endavant PRODECA), amb domicili a Gran Via de les Corts Catalanes, 620, principal, 08007 Barcelona, i NIF A58241316, informa que les imatges contingudes al web www.smartfruitcongress.cat formen part d'un fitxer propietat de PRODECA. La finalitat d'aquest fitxer és la promoció, a través del seu portal, de les activitats que desenvolupa PRODECA –SmartFruit IPM International Congress.

PRODECA garanteix que, quan ho desitgeu, podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, enviant un escrit a l'adreça postal anteriorment indicada, amb la referència "PROTECCIÓ DE DADES - SMARTFRUIT", o a través del correu electrònic smartfruitcongress@smartfruitcongress.cat.

En concret, per exercir correctament els vostres drets, haureu d'indicar clarament en el vostre escrit els següents aspectes:
- Nom, cognoms i fotocòpia del Document Nacional d'Identitat o Passaport.
- Petició en què es concreta la sol·licitud.
- Domicili a efectes de notificacions.
A la vegada, informem que PRODECA es reserva la llibertat d'eliminar de la seva web qualsevol contingut que interpreti que vulnera la legislació actual aplicable.

D’acord amb l’article 17.1 de la Llei 19/2014, la ©Generalitat de Catalunya permet la reutilització dels continguts i de les dades sempre que se'n citi la font i la data d'actualització i que no es desnaturalitzi la informació (article 8 de la Llei 37/2007) i també que no es contradigui amb una llicència específica.

Política de protecció de dades

D'acord amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal 15/1999, de 13 de desembre, Promotora d'Exportacions Catalanes SA (en endavant PRODECA), amb domicili a Gran Via de les Corts Catalanes, 620, principal, 08007 Barcelona, i NIF A58241316, informa que les imatges contingudes al web www.smartfruitcongress.cat formen part d'un fitxer propietat de PRODECA. La finalitat d'aquest fitxer és la promoció, a través del seu portal, de les activitats que desenvolupa PRODECA –SmartFruit IPM International Congress.

PRODECA garanteix que, quan ho desitgeu, podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, enviant un escrit a l'adreça postal anteriorment indicada, amb la referència "PROTECCIÓ DE DADES - SMARTFRUIT", o a través del correu electrònic smartfruitcongress@smartfruitcongress.cat.

En concret, per exercir correctament els vostres drets, haureu d'indicar clarament en el vostre escrit els següents aspectes:
- Nom, cognoms i fotocòpia del Document Nacional d'Identitat o Passaport.
- Petició en què es concreta la sol·licitud.
- Domicili a efectes de notificacions.
A la vegada, informem que PRODECA es reserva la llibertat d'eliminar de la seva web qualsevol contingut que interpreti que vulnera la legislació actual aplicable.

D’acord amb l’article 17.1 de la Llei 19/2014, la ©Generalitat de Catalunya permet la reutilització dels continguts i de les dades sempre que se'n citi la font i la data d'actualització i que no es desnaturalitzi la informació (article 8 de la Llei 37/2007) i també que no es contradigui amb una llicència específica.