INFORMACIÓ DESTACADA

Gestió Integrada dels paràsits a Itàlia

Stefano Scalercio, Nino Iannotta

Consell per a la Recerca i Experimentació en Agricultura C.R.A. - Centre de Recerca per l'Olivicultura i la Indústria Setrill, 87036 Rende (Cosenza), Itàlia

La protecció fitosanitària correcta i racional ha de considerar-se una de les pràctiques de cultiu més importants per a la competitivitat del cultiu i la protecció del medi ambient. Per tant, la protecció fitosanitària de l'olivera ha de consistir en la identificació i l'aplicació de tècniques ressò-compatibles destacades de lluita contra els paràsits i una alta qualitat de la producció. En aquest àmbit se situen tots els mètodes "alternatius" als tractaments químics mitjançant l'aplicació d'estratègies de control dels fitòfags i dels fitopatògens, sense excloure no obstant els agroquímics quan sigui necessari. Es tracta, per tant, de saber "integrar" totes les tècniques disponibles, amb l'objectiu comú de contenir els danys, protegir el medi ambient i reduir els riscos toxicològics en les millors condicions econòmiques per l'olivarer.

La protecció fitosanitària correcta i racional ha de considerar-se una de les pràctiques de cultiu més importants per a la competitivitat del cultiu i la protecció del medi ambient. Per tant, la protecció fitosanitària de l'olivera ha de consistir en la identificació i l'aplicació de tècniques ressò-compatibles destacades de lluita contra els paràsits i una alta qualitat de la producció. En aquest àmbit se situen tots els mètodes "alternatius" als tractaments químics mitjançant l'aplicació d'estratègies de control dels fitòfags i dels fitopatògens, sense excloure no obstant els agroquímics quan sigui necessari. Es tracta, per tant, de saber "integrar" totes les tècniques disponibles, amb l'objectiu comú de contenir els danys, protegir el medi ambient i reduir els riscos toxicològics en les millors condicions econòmiques per l'olivarer. Per conciliar aquestes necessitats, en cada context territorial ha d'implementar-se un sistema que tendeixi a aconseguir més coneixements sobre la possibilitat d'analitzar i interpretar la complexitat agroambiental dels contextos de producció oleícola, de manera que els mètodes de lluita puguin contextualitzar-se amb una tecnologia apropiada en els diferents sistemes agrícoles territorials (SIT, Sistema d'Informació Territorial) i en relació amb el consegüent sistema de gestió informàtica de les dades (GIS, Gestió Informàtica de les Dades). Les tècniques de protecció han d'adequar-se a les necessitats de promoure l'estabilitat mediambiental a través d'un major coneixement de les interrelacions sòl-planta-medi-animals, per contribuir així a la sostenibilitat global del procés de producció oleícola. Després, aquestes tècniques innovadores de protecció han de correlacionar-se amb la qualitat de l'oli produït, qualitat entesa en tots els seus aspectes fonamentals, que inclouen la seguretat (reducció del risc toxicològic), el sensorial, el màrqueting a més de la salut i la nutrició. Els insectes fitòfags són els que principalment provoquen danys en la producció oleícola. El paràsit més perillós i perjudicial és la mosca de l'olivera (Bactrocera oleae). Es considera que altres fitòfags tenen una importància secundària, als quals es destinarà una lluita específica solament allí on provoquen danys significatius. Contra aquests organismes nocius es poden emprar diferents tècniques, l'elecció de les quals ha de realitzar l'olivicultura en funció del tipus de producte que es desitja obtenir (oli/oliva de taula, producció integrada/producció ecològica), en el llindar de tolerància del dany, amb o sense l'ocupació de pesticides químics. La lluita contra la mosca de l'olivera amb mètodes alternatius als agroquímics és necessària per a la producció ecològica, però també representa una premissa en la producció convencional on, en la qual de vegades es recorre a mètodes agroquímics. El primer plantejament fa referència als aspectes agronòmics relacionats amb l'optimització de la collita (sovint anticipada, per evitar els atacs tardorencs) i la susceptibilitat dels genotips. El notable germoplasma oleícola italià posa en evidència un comportament diferent de les varietats de cultiu en relació amb la seva diferent susceptibilitat respecte als paràsits. Això es deu a la quantitat d’oleuropeïna present en les drupes i que determina la formació de substàncies fenòliques (tirosol, hidroxitirosol, aglicones i unes altres), responsables de la resposta de la planta a l'atac. També els processos de coloració de la pell de la drupa tenen la seva importància en la susceptibilitat, ja que, davant una major presència de cianidina, les femelles de la mosca no reconeixen els fruits adequats a l'oviposició o, almenys, no els prefereixen respecte als verds. El segon plantejament de protecció es refereix a la lluita biològica amb disseminació d'entomoparàsits en el camp. A Itàlia es produeixen organismes parasitoids, com és el cas de Psyttalia concolor, en biofàbriques específiques que s'introdueixen en els ecosistemes per realitzar un control de les plagues de la mosca. La lluita microbiològica (amb Beauveria bassiana) no ha donat resultats positius. En el tercer plantejament de la protecció amb mètodes alternatius als pesticides, s'inclou el mètode del trampeig massiu (attract and kill) i l'ocupació de repel·lents (caolín). En canvi, a Itàlia (Toscana) s'ha aconseguit una bona eficàcia amb l'ocupació de substàncies bactericides (coure i pròpolis). Les malalties de l'olivera depenen que es donin les condicions climàtiques favorables per a això, greus desequilibris nutricionals, estrès per contaminació o bé de l'activitat patògena de bacteris, fongs i virus. A Itàlia, l'olivera presenta una situació fitopatològica relativament simple. En efecte, entre els patògens, quatre agents fúngics (Spilocaea oleagina, Verticillium dahliae, Colletotrichum gloeosporioides, Mycocentrospora cladosporioides) poden tenir importància econòmica i tots es combaten amb productes cúprics. A la regió italiana de Puglia s'ha observat un recent i perjudicial atac de Xylella fastidiosa, un bacteri capaç de provocar la mort de plantes adultes. Sobre les perspectives futures, és necessari pensar en una protecció fitosanitària de l'olivera amb major aplicació de mètodes ecològics i que busquin la qualitat de les produccions. Mereixen un esment especial els estudis sobre canvis climàtics actuals que poden modificar, fins i tot profundament, la biologia dels paràsits i de la biocenosi global de l'ecosistema de l'olivera, amb totes les conseqüències que tot això pot tenir.

Informació destacada

Avís legal

D'acord amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal 15/1999, de 13 de desembre, Promotora d'Exportacions Catalanes SA (en endavant PRODECA), amb domicili a Gran Via de les Corts Catalanes, 620, principal, 08007 Barcelona, i NIF A58241316, informa que les imatges contingudes al web www.smartfruitcongress.cat formen part d'un fitxer propietat de PRODECA. La finalitat d'aquest fitxer és la promoció, a través del seu portal, de les activitats que desenvolupa PRODECA –SmartFruit IPM International Congress.

PRODECA garanteix que, quan ho desitgeu, podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, enviant un escrit a l'adreça postal anteriorment indicada, amb la referència "PROTECCIÓ DE DADES - SMARTFRUIT", o a través del correu electrònic smartfruitcongress@smartfruitcongress.cat.

En concret, per exercir correctament els vostres drets, haureu d'indicar clarament en el vostre escrit els següents aspectes:
- Nom, cognoms i fotocòpia del Document Nacional d'Identitat o Passaport.
- Petició en què es concreta la sol·licitud.
- Domicili a efectes de notificacions.
A la vegada, informem que PRODECA es reserva la llibertat d'eliminar de la seva web qualsevol contingut que interpreti que vulnera la legislació actual aplicable.

D’acord amb l’article 17.1 de la Llei 19/2014, la ©Generalitat de Catalunya permet la reutilització dels continguts i de les dades sempre que se'n citi la font i la data d'actualització i que no es desnaturalitzi la informació (article 8 de la Llei 37/2007) i també que no es contradigui amb una llicència específica.

Política de protecció de dades

D'acord amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal 15/1999, de 13 de desembre, Promotora d'Exportacions Catalanes SA (en endavant PRODECA), amb domicili a Gran Via de les Corts Catalanes, 620, principal, 08007 Barcelona, i NIF A58241316, informa que les imatges contingudes al web www.smartfruitcongress.cat formen part d'un fitxer propietat de PRODECA. La finalitat d'aquest fitxer és la promoció, a través del seu portal, de les activitats que desenvolupa PRODECA –SmartFruit IPM International Congress.

PRODECA garanteix que, quan ho desitgeu, podreu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, enviant un escrit a l'adreça postal anteriorment indicada, amb la referència "PROTECCIÓ DE DADES - SMARTFRUIT", o a través del correu electrònic smartfruitcongress@smartfruitcongress.cat.

En concret, per exercir correctament els vostres drets, haureu d'indicar clarament en el vostre escrit els següents aspectes:
- Nom, cognoms i fotocòpia del Document Nacional d'Identitat o Passaport.
- Petició en què es concreta la sol·licitud.
- Domicili a efectes de notificacions.
A la vegada, informem que PRODECA es reserva la llibertat d'eliminar de la seva web qualsevol contingut que interpreti que vulnera la legislació actual aplicable.

D’acord amb l’article 17.1 de la Llei 19/2014, la ©Generalitat de Catalunya permet la reutilització dels continguts i de les dades sempre que se'n citi la font i la data d'actualització i que no es desnaturalitzi la informació (article 8 de la Llei 37/2007) i també que no es contradigui amb una llicència específica.